Pysznie, roślinnie, rodzinnie – relacja z I lubaczowskiej Kuchni Społecznej

Powiększ obraz

25 października, po raz pierwszy w Lubaczowie, odbyła się Kuchnia Społeczna. Wydarzenie to było okazją do spotkania w międzypokoleniowym gronie, spróbowania dań kuchni roślinnej, porozmawiania o weganizmie i wegetarianizmie oraz przede wszystkim spędzenia dobrze czasu.

Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 17.00 w Domu Dziennej Opieki powitaniem przez głównych organizatorów, uczestników projektu „Międzypokoleniowe smaki życia”, wszystkie przybyłe osoby. Po zapoznaniu się z zasadami Kuchni Społecznej rozpoczęła się degustacja przygotowanych potraw. Na stole królowały dania kuchni roślinnej, ponieważ Kuchnia Społeczna łączy się z ideą spotkań wokół wegetariańskiego i wegańskiego jedzenia. Tego wieczora można było spróbować m.in. wegańskiego bigosu, pasy guacamole, hummusu w dwóch smakach oraz gołąbków i pierogów z różnymi farszami. Autorzy najsmaczniejszych zdaniem uczestników spotkania potraw, zostali nagrodzeni książkami kucharskimi. Ponadto podczas wydarzenia odbyła się zbiórka pieniędzy na zakup domku holenderskiego dla mieszkającego samotnie Pana. Podczas Kuchni Społecznej udało się uzbierać do puszki na ten cel 1 122 złotych.

Projekt, w ramach którego odbyła się Kuchnia Społeczna został dofinansowywany ze środków Programu Rządowego na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020. Współorganizatorami wydarzenia była Lubaczowska Rada Seniorów oraz Gmina Miejska Lubaczów.

Więcej informacji na temat projektu znajduje się na stronie https://www.facebook.com/ASOS.Lubaczow/